Import en export in België – Expeditie houdt de economie in beweging

0
1746

De Belgische economie zal naar verwachting in 2011 een groei van 2% laten zien, volgens de laatste voorspellingen, wat goed nieuws is voor vrachtbedrijven, die de economische trends nauwlettend in de gaten houden, want meer handel betekent meer vrachtvervoer. In 2010 groeide ook het Belgische bbp met 2%, evenals een lichte daling van de werkloosheid en een vermindering van het overheidstekort, dus de vooruitzichten voor België zien er goed uit, na een paar moeilijke jaren in 2008 en 2009, die menig rederij en vrachtbedrijf maakten zich zorgen over de vooruitzichten voor internationaal vrachtvervoer.

Ondanks dat het een heel klein land is, overtreft België zijn gewicht in internationale vracht. België is zelfs een van de tien grootste handelslanden ter wereld. België is een moderne natie en zijn economie is gebaseerd op particuliere ondernemingen.

De meeste industrie is gecentreerd in de regio Vlaanderen in het noorden van het land, dat het dichtstbevolkte gebied is.

België heeft niet veel natuurlijke hulpbronnen en importeert daarom een ​​grote hoeveelheid grondstoffen, dus dit is goed voor een groot deel van het binnenkomende goederenvervoer. Deze afhankelijkheid van de invoer van grondstoffen maakt België enigszins kwetsbaar voor schommelingen op de wereldmarkt.

Het hoge niveau van vrachtdiensten in België weerspiegelt zijn centrale ligging binnen de Europese Unie en ongeveer driekwart van al zijn handel vindt plaats met andere landen van de Europese Unie. Hiervan is Duitsland goed voor het leeuwendeel van de export, goed voor bijna 20% in totaal, met Frankrijk op 17%, Nederland 12%, het VK 7% en Italië 5%. De Verenigde Staten van Amerika vertegenwoordigen nog eens 5%.

De belangrijkste industrieën in België zijn engineering en metaalproducten, assemblage van motorvoertuigen, wetenschappelijke instrumenten, bewerkte voedingsmiddelen en dranken, chemicaliën, aardolie, glas en textiel.

De belangrijkste exportproducten uit België zijn machines en uitrusting, chemicaliën, afgewerkte diamanten, metaalproducten en levensmiddelen.

Een van de meest bekende exportproducten van België bij het grote publiek is chocolade, met Belgische chocolade die synoniem staat voor kwaliteit. Bepaalde vrachtbedrijven zijn goed voorbereid om de voorwaarden te bieden die nodig zijn voor het veilig verzenden van bederfelijke waren zoals fijne chocolaatjes.

Ondertussen zijn de belangrijkste invoer grondstoffen, machines en uitrusting, ruwe diamanten, farmaceutische producten en olieproducten.

De meeste invoer per vrachtvervoer komt uit Nederland, goed voor 18%, Duitsland voor 17%, Frankrijk 11%, Ierland 6%, Verenigde Staten 6% en China 4%.

Als gevolg van de positieve staat van de economie is Antwerpen in België de snelst groeiende haven voor containertransport binnen het bereik Hamburg – Le Havre. Naast de zeehavens in Antwerpen heeft België ook havens in Zeebrugge, Oostende, Luik, Brussel en Gent.

België heeft ook een uitstekende infrastructuur voor vrachtvervoer van waterwegen, snelwegen en spoorwegen opgezet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here