Medisch toerisme – een gids voor België

0
1669

Gelegen in het hart van de Europese Unie, heeft België het geluk om te beschikken over een zeer geavanceerd gezondheidszorgsysteem. Alle burgers zijn gedekt voor medische procedures in het kader van een nationale regeling. Capaciteit in het systeem is uitstekend en wachtlijsten vrijwel onbestaande.

België is een voorbeeld van wanneer meer ook beter kan betekenen. Rond het nationale medische systeem bevindt zich een uitgebreid assortiment particuliere medische zorgverleners met ervaring in meerdere specialismen. Met zo’n effectief volksgezondheidssysteem moeten privéklinieken de allerbeste zorg bieden om te kunnen concurreren en medische toeristen kunnen hiervan profiteren.

De snelle service in Belgische ziekenhuizen zal een aangename verrassing zijn voor bezoekers van de Britse eilanden, die vaak een aantal jaren moeten wachten op gezamenlijke vervangingsprocedures. In België kan een heupprothese binnen enkele weken worden georganiseerd en voltooid.

De kosten zijn ook laag: een knieartroscopie in België kan minder zijn dan de helft van de prijs van dezelfde procedure in een Britse faciliteit (*). België pakt het tekort in de Britse gezondheidszorg al op door triple heart bypass-operaties uit te voeren die niet op tijd thuis kunnen worden voltooid (**).

De Belgische hoofdstad Brussel is een Europese hotspot voor medische technologieën. Meer dan 6000 docenten en onderzoekers in de gezondheidszorg (+) verleggen de grenzen van medische kennis. Nauwe samenwerking tussen ziekenhuizen, biotechnologiebedrijven en fabrikanten van medische apparatuur geeft de Belgische gezondheidssector onmiddellijk toegang tot de nieuwste technologieën.

In een operatie die meer thuis lijkt te zijn in een science fiction blockbuster, hebben Belgische hartchirurgen een pionier ontwikkeld in een chirurgische techniek voor hartziekten die geminiaturiseerde robottechnieken gebruikt in plaats van openhart- of sleutelgatchirurgie (++).

België heeft een uitstekend netwerk van medische genootschappen die toezicht houden op de activiteiten van hun leden. Deze instanties controleren de normen onder hun leden en zorgen ervoor dat informatie over de nieuwste procedures en technieken wordt verspreid over hun specialiteiten.

Belgische medische voorzieningen zijn al lang onderworpen aan strenge controles op de kwaliteit van zorg en hebben onlangs accreditatieprogramma’s getest op basis van Amerikaanse en internationale regelingen. Het bewijs van het Belgische succes is in de praktijk het bewijs van een van de laagste incidenten van de MRSA ‘superbug’ ter wereld.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here