Nike Vaporfly: de wereldatletiek doet er alles aan om de ‘technologische doping’ te bestrijden

0
1797

De Nike Vaporfly, dé hardloopschoen die al tijdenlang stof doet opwaaien binnen de atletiekwereld. Nike sneakers zijn over het algemeen altijd innovatief, maar deze high-tech sneakers zijn volgens critici te vergelijken met het gebruik van doping. Toch besloot de World Athlectics dat de schoenen niet verboden zullen worden.

Wel wordt verwacht dat de organisatie nieuwe technologieën in schoenen verbiedt tot na de Olympische Spelen van 2020. Ook een uitgebreid onderzoeksproject ligt voor de hand, waarbij gekeken zal worden in hoeverre de Vaporfly’s, de populaire schoenen van Nike en vergelijkbare schoenen van andere merken, invloed hebben op de prestaties van professionele sporters.

Effect op prestaties

Dat de Vaporfly’s effect hebben op de prestaties van de atleten, is vrijwel zeker. Afgelopen jaar eindigde 31 van de 36 atleten op het podium van zes grote marathons met de Vaporfly’s aan hun voeten.

 

Zo ook de Keniaanse Kipchoge; de atleet verbeterde in Berlijn het officiële wereldrecord met een tijd van iets meer dan 2 uur. Op een onofficiële marathon haalde Kipchoge zelfs een record van net onder de twee uur. Beide gelopen op een variant van de Nike Vaporfly.

 

De schoenen of de training en motivatie

Hoewel de schoenen al wat jaartjes op de markt zijn, blijven de meningen binnen de atletiekgemeenschap verdeeld. Sommige verklaren dat deze technologieën onvermijdelijk zijn in de sportwereld, terwijl andere claimen dat het oneerlijk is voor de atleten die niet door Nike worden gesponsord.

 

De recordhouder Kipchoge heeft daar ook een mening over. Volgens de atleet zijn de schoenen volledig eerlijk en ligt het vooral aan de harde trainingen  die hij voorafgaand aan de marathon heeft gedaan. Dat we niet onder de technologieën uit kunnen is volgens hem wel duidelijk en daar moeten we in mee gaan.

 

Toch zijn er een aantal kleine studies uitgevoerd die beweren dat een atleet zijn prestaties kan verbeteren met maar liefst 4-5%. Dat resulteert voor de meeste profs in een tijdswinst van een minuut tot 90 seconde.

Nike Alhpafly

Naast dat de Vaporfly al veel stof deed opwaaien, zal de opvolger, de Nike Alphafly, nóg beruchter worden. De Alphafly was de schoen waarmee Kipchoge het onofficiële record verbrak. De schoen is nog niet uitgebracht door Nike, maar er wordt gezegd dat deze schoenen de prestaties zelfs verbeteren met maar liefst 8%. Dat zal onder andere komen door de drie koolstofplaten die de Alphafly heeft in de zool.

Voorlopig blijft de Vaporfly legaal voor recreatieve lopers en voor de professionele atleten. Of dat ook het geval is voor de Alphafly blijft nog maar de vraag.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here